zaterdag 8 januari 2011

Monumentenzorg

Een dikke week geleden ben ik voor het eerst naar de gemeente gegaan om te vragen waarvoor ik allemaal bouwvergunningen zou nodig hebben. Het antwoord 'voor alles behalve voor die gyproc muren die je wil afbreken'. Daarna stuurde men me direct door naar de dienst monumentenzorg. (dat had ik wel verwacht)

Daar aangekomen vertelde men al snel slecht nieuws. Mijn huis komt vandaag niet in aanmerking voor de onderhoudspremie voor beschermd erfgoed. Maar al direct voegde men eraan toe
"Maar we zijn er net mee bezig, we gaan in februari een herwaarderingsplan indienen voor de hele straat. Hierzie, vorige week waren we bezig met uw huis".
Enja, ze diepte daar een document op met een fotoke van mijn huis. Eens het plan wordt goedgekeurd [eind 2011/begin 2012] kan ik een onderhoudspremie krijgen als ik de juiste werken doe aan mijn gevel en dak.

Bovendien heeft men daar een bouwvergunning voor mijn huis opgediept van 7 maart 1822. Op deze bouwvergunning staat de gevel getekend voor en na de toevoeging van de derde bouwlaag. Op de beelddatabank vind ik enkel de tekening van de gevel voor 1822 (of alleszinds 1 die er heel hard op trekt). Zoek eens naar SME001003448.

Nadat dit allemaal was uitgelegd heeft Sofie - een architecte van de dienst monumentenzorg - nog een bezoek aan mijn huis gebracht om te zien of er nog elementen van waarde te vinden zijn. Dat heeft uiteindelijk niets nieuws opgeleverd behalve dat er mogelijks nog originele stucplafonds te vinden zijn. Maar spijtig genoeg bleek dat niet zo te zijn wanneer ik eergisteren een stuk van het valse plafond afbrak.

Gisteren stuurde dezelfde Sofie me dan een mailtje met welke werken door de dienst monumentenzorg worden aangeraden.
  • Vervangen van de asbestleien op mijn dak door vlaamse pannen
  • Opnieuw beplijsteren van de gevel
  • Schilderen van de beplijsterde gevel in wit of eischaal
  • Vervangen van de huidige ramen naar 19de eeuws model

Voor dat laatste puntje heeft ze me dan wat tekeningen doorgestuurd van de ramen aan de F. De Merodestraat nr. 51.

Ik krijg geen subsidies als ik aan de werken start voor het beheersplan is goedgekeurd. (en het is zelfs nog niet geheel duidelijk of ik wel subsidies krijg om de ramen terug naar historisch model te maken). Dit heeft als gevolg dat ik met een klein dilemma zit.

Om een dak te isoleren moet je eerst een onderdak hebben. Dit onderdak beschermt de isolatie tegen vocht dat toch nog door de dakpannen zou kunnen komen. Dus dat moet vlak onder de pannen liggen.
Dat betekent dat de pannen eraf en nieuwe pannen er terug op moeten. Het zou natuurlijk het beste zijn om direct er terug vlaamse pannen op te leggen. Maar de onderhoudspremie werkt niet met terugwerkende kracht.
Gevolg: wachten met het isoleren van het dak en goed stoken, of eerst al isoleren en dat onderdak binnen een dik jaar boven de isolatie leggen. Aangezien het huidige dak redelijk in orde is, kan ik misschien dat laatste wel doen met niet al te veel risico. Verwacht alleszinds binnenkort een aparte post over het isoleren van platte en hellende daken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten