woensdag 2 maart 2011

Een leven lang afbetalen

Gisteren is eindelijk de lening getekend bij de notaris. Ik heb dus best wel mijn tijd gepakt om alle grote en kleine letterkes grondig te bekijken. Enkele tips als je ook ooit eens geld wil lenen:

  • Vele banken geven namelijk maar hun beste rentevoeten onder voorwaarde dat je intekent voor vanalles en nog wat bij die bank in kwestie (Een brandverzekering, een bankrekening, ... ). Zie zeker op voorhand dat je weet hoe veel dat allemaal zal kosten en discussieer daarover.

  • Weet waarover je praat, zie dat je door hebt wat alle termen betekenen. Dit kan je meestal wel vinden op het Internet. Hier kan je al een eerste begin vinden.

  • Kijk eens op www.notaris.be, zodat je weet wat je kosten zijn die verbonden zijn met het deel van de lening waarvoor je een hypotheek neemt en het deel waarop je een hypothekaire volmacht verleend. Pas wel op om je hypotheek hoog genoeg te houden, het bedrag dat je kan aftrekken van de belastingen wordt jaarlijks geïndexeerd

  • Maak een Excel sheet waarin je mooi uitrekent wat je kosten zijn verbonden aan een lening. Als je voor een variabele rentevoet kiest, calculeer dan ook zeker de worst case. De Excel functies PMT() (ik denk dat het staat voor "Payment") en de CUMPRINC() (Cumulative principal paid) zullen je al heel ver op weg helpen. In de Excel opties, zorg ervoor dat getallen worden afgekapt op 2 cijfers na de komma, niet afgerond.

  • Hou de langetermijnrente en kortetermijnrente voor staatschuld in het oog. Die heeft namelijk een directe invloed op de rentes die de banken zullen kunnen aanvaarden. Als de politieke crisis tot gevolg heeft dat de rente op de staatsschuld stijgt, dan zal ook de rente voor particulieren stijgen.
  • 1 opmerking:

    1. Luc heeft daar ook een schoon Excel tabelleke voor gemaakt toen wij ons huis kochtten - maar eentje die ook rekening hield met inflatie etc. :) Wij betalen vanaf dit jaar pas een deel van huis af, vorige jaren betaalden we enkel rente (pfff).

      BeantwoordenVerwijderen